ChatGPT ще наложи драстични промени в образованиетоВече никой не може да

...
ChatGPT ще наложи драстични промени в образованиетоВече никой не може да
Коментари Харесай

Робот издържа изпита за адвокат

ChatGPT ще наложи фрапантни промени в образованието Вече никой не може да познае дали отговорите в теста са на студента или на чатбота
Най-новата технология ChatGPT трансформира софтуерния свят. Някои от специалностите, като журналистическата или дизайнерската, са застрашени. Оказва се, че ChatGPT трансформира  историята и в образованието.

Технологията, която се популяризира от ден на ден у нас и в Европа, основава текст и имитира даже стилове на писане, само че единствено след тъкмо задавани думи и въпроси. ChatGPT от ден на ден се употребява и от учениците за писане на домашните им работи. Д-р Артур Кордон, специалист по изкуствен интелект, показа пред Българска национална телевизия, че Chat GPT е форма на изкуствен интелект, която се употребява най-вече от възпитаници и студенти. " Във водещи университети в Съединени американски щати се вземат изпити за дипломи с ChatGPT. Според мен е безусловно належащо просветителната система да намерения по въпроса, като следва радикално преустрояване ", споделя Кордон.
-->
Според него учителите би трябвало да се срещнат с изкуствения разсъдък, а родителите да се опасяват освен за децата си, само че и за работата си, тъй като ChatGPT и сходен вид решения ще се появят доста скоро. " По отношение на децата това събитие ще продължава и, за жалост, то може да докара до неприятен резултат - мързел на мозъка или до решение, че аз няма смисъл да се четат книга, няма смисъл от образование, тъй като ChatGPT ще напише домашното, ChatGPT ще отговори на всеки въпрос. Това не би трябвало да се позволява ", споделя още специалистът.

Ново изследване демонстрира, че над половината от студентите /51%/, имат вяра, че потреблението на принадлежности за изкуствен интелект като ChatGPT в помощ при основаване на курсови работи е някакъв тип машинация, написа Forbes. Проучването демонстрира още, че 43% от студентите, които са взели участие в запитването, са имали допир и са употребявали новия изкуствен интелект, с цел да си оказват помощ при изпити или курсови работи. Повечето от учащите се споделят, че са употребявали ChatGPT по персонални планове, от любознание или развлечение. 38% не са съгласни принадлежности като ChatGPT да бъдат неразрешени в образователните заведения. 48% са на мнение, че е допустимо потреблението на технологията за подкрепяне на изпити и други задания, свързани с образованието. 57% от запитаните имат намерение да употребяват или да продължат да употребяват технологията. 
Промяна на политиките
Колежите и университетите в Съединени американски щати и Западна Европа към този момент разискват какви политики би трябвало да бъдат въведени във връзка с студентите, които употребяват ChatGPT за подкрепяне на своята академична активност. Трябва ли да се забрани технологията или курсовите работи ще бъдат спрени като процедура? Кога потреблението на технологията съставлява плагиатство? Могат ли и би трябвало ли учениците да бъдат научени да го употребяват отговорно? Проучването на BestColleges сподели, че неналичието на ясни и поредни политики оставя доста студенти несигурни по отношение на метода, по който се гледа на инструментите за ИИ в техните институции.


Наказания? 
През февруари тази година някои университети предизвестиха своите студенти, че могат да бъдат осъдени за потреблението на изкуствен интелект за попълване на есета или отчети, написа BBC. " Не рискувайте ", сподели Стив Уест, заместител ректор в Университета на Западна Англия. Посланието на Уест пристигна откакто студент от университета в Бристол опитва с ChatGPT, с цел да получи по-висока оценка. " Получих 65% и ми лиши две седмици " написа студентът Питър Снепвагерс в обществените мрежи. 

ChatGPT, който реагира на потребителите по всекидневен метод, дава безапелационни човешки отговори на въпроси, употребявайки информация от интернет.  Есето на Снепвангерс бе оценено с 53% от един от неговите някогашни преподаватели, който беше изцяло наясно, че е основано благодарение на изкуствен интелект. Студентът задал на бота 10 въпроса и получил есе от 3500 думи, а по-късно прекарал към 10 минути в редакция.  

Говорител на университета в Бристол сподели пред медиите, че " неразрешеното потребление на ChatGPT, сходно на това на други чатботове или програмен продукт за изкуствен интелект, ще се смята за форма на машинация според нашите правила за оценка ".
Куриоз
Академична публикация, озаглавена Chatting and Cheating: Ensuring Academic Integrity in the Era of ChatGPT, разказва по какъв начин инструментите на изкуствения разсъдък (AI) " пораждат редица провокации и опасения, изключително по отношение на академичната почтеност и плагиатството ", написа hicomm.bg.

Това, което читателите, а и рецензентите, които са я одобрили за издание, не са знаели, е, че публикацията е написана от ChatGPT. " Искахме да покажем, че ChatGPT написа на доста високо равнище ", споделя проф. Деби Котън, шеф на академичната процедура в университета Плимут Маржон, която се показва за водещ създател на публикацията. " Това е самобитна конкуренция във въоръжаването ", сподели тя. " Технологията се усъвършенства доста бързо и за университетите ще бъде мъчно да я изпреварят. "

Котън дружно с двама свои сътрудници от Плимутския университет, които също се показали за съавтори, уведомили за това редакторите на списание Innovations in Education and Teaching International, само че четиримата учени, които рецензирали текста, приели, че той е написан от тези трима учени. От години университетите се пробват да се оправят с онлайн измамници, които продават авансово написани есета и други университетски работи на всички студенти, които се пробват да излъгват системата. Сега обаче университетските среди подозират, че даже " фабриките за есета " употребяват ChatGPT, и институциите признават, че се пробват безрезултатно да заловен всеки, който показва работата на известния чатбот за своя. 

The Observer е разговарял с редица университети, които възнамеряват да изключат студентите, хванати да употребяват софтуера. Томас Ланкастър, компютърен академик и специалист по измамите в Имперския лицей в Лондон съобщи, че доста университети са изпаднали в суматоха. " Ако имаме пред себе си единствено писмен документ, е извънредно мъчно да се потвърди, че той е написан от машина, защото стандартът на писане постоянно е добър ", споделя той. " Употребата на британски език и качеството на граматиката постоянно са по-добри, в сравнение с при студент ". 
Смут в проектите на Европейски Съюз за регламентиране на изкуствения разсъдък
Новата система за диалози по интернет ChatGPT освен прекатурва визиите на хората за изкуствения разсъдък, само че предлага на Европейски Съюз предизвикването да регламентира технологии в разгара на революционното им развиване посредством продължителните процедури на общността. Европейски Съюз създава от години план за регламентиране на изкуствения разсъдък (ИИ), който ще е първата законодателна рамка за този бранш в света. Целта е Старият континент да излезе отпред в конкуренцията за нововъведения, а в същото време да се подсигуряват сигурността и правата на потребителите. 

Европейската комисия показа план през април 2021 година Евродепутатите се надяват да гласоподават мнение по текста в края на март, проправяйки пътя към договаряния с 27-е страни членки, което наподобява ще отнеме още месеци.

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон изясни, че трите институции на Европейски Съюз към този момент работят взаимно, с цел да създадат " още по-ясни разпоредбите ", засягащи технологии от рода на ChatGPT. Вестниците пишат в заглавия с едри букви за този генератор на писмени текстове, основан от калифорнийската компания " ОупънЕйАй " и показан през ноември. Създателите му настояват, че последната версия - ChatGPT-4, е съумяла даже да постави изпит за юрист.

Тази мощност крие и рискове. Докато преподавателите се опасяват, че учениците ще я употребяват за измами, управленците се притесняват най-много от новите евентуални благоприятни условия за дезинформация. Експерти насочиха предизвестия за опасности, свързани със системите от рода на ChatGPT, като осведомиха чиновниците на Европейски Съюз от самото пускане на самодейността за наредба.

" Тогава препоръчахме да се вкара правилник и за системите въз основа на ИИ с необятен набор благоприятни условия за приложимост ", съобщи Крис Шришак, който дава отговор за технологиите в Ирландския съвет за цивилен свободи. Той акцентира, че е не по-маловажно да се разпознават рисковете, свързани с въвеждането на системи за генеративен изкуствен интелект. Според специалиста успеваемостта на новия правилник ще зависи от крайния текст, само че планът " съставлява добра база и съдържа механизми за идентифициране на новите опасности ".

Основният проблем обаче ще са опциите за използване на закона, посочи той и добави, че Европейският парламент се старае да ускори този аспект. " Регламентът е единствено пай хартия, в случай че не се ползва ", съобщи Шришак пред Агенция Франс Прес. Миналата седмица шефът на " ОупънЕйАй " Сам Олтман предложи " водещите държавни управления в света " и " ползващите се с доверие интернационалните институции " да се обединят и да разработят устав, уточняващ какво има право да прави дадена система и какво - не.

Журналистка от Агенция Франс Прес потърси мнението на  ChatGPT  по какъв метод Брюксел би трябвало да регламентира ИИ. Генераторът на наличие уточни, че " Европейски Съюз би могъл да избере метод на последователно регламентиране, опирайки се върху етични правила на ръководство, правила за узаконяване и оценка, уместно наблюдаване и интернационално съдействие ", написа Българска телеграфна агенция.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР